مقالات آموزشی

1- شرایط آب و هوایی
2- انتخاب خاک
3- انتخاب منطقه (موقعیت منطقه)
4- انتخاب رقم
5- عوامل اقتصادی(صرفه اقتصادی)

♻️مراحل کاشت درخت:

شاید در ابتدا بگویید مگر درخت کاشتن هم کاری دارد؟ یه گودال می‌کنیم و درخت را آنجا می‌کاریم خوب شاید حق با شما باشد. ولی توصیه می‌کنم ۱۰ گام برای کاشت درخت را در ادامه دنبال کنید.

✅ در زمان مناسبی از سال برای کاشت درخت اقدام کنید. کاشت بوته در اواخر بهار یا تابستان به دلیل گرما ممکن است باعث از بین رفتن آن شود. بهترین زمان برای کاشت یک درخت اواخر زمستان یا اوایل بهار است. روز درختکاری (۱۵ اسفند) زمان مناسبی بقرای شروع کاشت درختان است.

✅ مکان مناسبی برای کاشت درخت انتخاب کنید. در جاهایی مانند کنار تیرهای برق یا حریم کابل‌های تلفن و لوله‌کشی‌های گاز مکان مناسبی برای کاشت درخت نیست.

✅ گونه های بومی منطقه خود را بکارید. اگر گیاهی از گونه های غیربومی را برای کاشت در نظر بگیرید، امکان رشد نکردن و خشک شدن آن بیشتر است. مثلا کاشت نخل خرما در منطقه آذربایجان چندان ایده خوبی نیست!

✅ گودالی آماده کنید. بیل مناسبی انتخاب کنید و گودالی ۲-۳ برابر عرض و طول ریشه حفر کنید. گودال بزرگتر به شما این امکان را می‌دهد که به راحتی ریشه را درون آن قرار دهید و همچنین شروع رشد ریشه نیز راحت‌تر می‌شود.

✅ درخت را بکارید. ریشه آن را به آرامی در گودالی که آماده کرده اید قرار دهید. در صورتی که نهالی که خریده اید درون گلدان یا ظروف پلاستیکی است، ریشه را از آن خارج کنید. مطمئن شوید که سوراخ بیش از حد عمیق یا کم عمق نباشد. در صورت پیوندی بودن نهال بایستی سطح پیوندی آن خارج از خاک قرار گیرد.

✅ گودال را با استفاده از کمپوست و یا کود کمپوست پر کنید. البته اگر خاکی که از گودال برداشته باشید خود خاک غنی باشد نیازی به استفاده از کمپوست یا کود نیست. از کودهای تجاری و شیمیایی استفاده نکنید. می‌توانید از گیاخاک یا شاخ و برگ‌های خشک شده و تفاله میوه ها نیز برای تقویت درخت استفاده کنید.

✅ درخت تازه کاشته شده را آبیاری کنید. مقدار آب مورد نیاز را خودتان می‌توانید با استفاده از اندازه درخت تشخیص دهید. برای درخت کاشته شده حداقل ۵ لیتر آب بدهید.

✅ برای محافظت از ریشهٔ درخت کاشته شده از آسیب‌هایی چون باران و تبخیر زیاد از مالچ یا خاکپوش استفاده کنید. لایه ای خاک‌اره، کاه و یا کاغذ باطله می‌تواند مفید باشد.

✅ پس از یکی دو ساعت از کاشت درخت دوباره آن را آبیاری کنید. تا چندین ماه درخت تازه کاشته شده نیاز به مراقبت زیاد دارد و آن را مرتب و با توجه به آب و هوای منطقه و نیاز گونه درخت آبیاری کنید.

✅ حال می‌توانید همراه با خانواده و دوستان، با گذشت زمان، شاهد رشد درختی باشید که کاشته اید. از سایه و زیبایی‌های آن لذت ببرید و به فکر اضافه کردن درخت دیگری به جهان باشید.

شرکت آرتان نهال سبزینه آذران

www.ansaplant.com
@nahalestan_ansa_company

1. ابتدا باید بدانید کدام رقم مناسب ترین نوع نهال برای منطقه شما است.

2. رقم انتخاب شده را از نظر سازگاری با شرایط آب و هوایی، نوع خاک، گلدهی، پر محصولی و مقاوم بودن به آفات و بیماریها، مورد توجه قرار دهید.

3. نهال ها را از افراد و مکان های معتبر و شناخته شده، تهیه کنید.

4. از ورود نهال های آلوده به آفات و بیماری ها به باغ، جلوگیری کنید.

5. برای موفقیت بیشتر، نهال های پیوندی یک یا دو ساله را انتخاب کنید.

6. توجه داشته باشید در زمان حمل و نقل، ریشه های نهال نباید در معرض هوا قرار بگیرد.

7. نقشه باغ را ابتدا روی زمین پیاده کنید، سپس محل کاشت دقیق نهال ها را تعیین کرده و علامت گذاری کنید.

8. درختان را به صورت مربع و یا مستطیل و در اراضی شیبدار روی خطوط تراز بکارید.

9. حداقل فاصله کاشت درختان رعایت شود.

10. بر اساس نوع درخت و جنس خاک چاله هاییی به شعاع 50 تا 100 سانتیمتر و گودی (ارتفاع) 60 تا 100 سانتیمتر حفر کنید.

11. هنگام گودبرداری، خاک رویی را به عمق یک بیل در یک سمت و خاک زیرین را در سمت دیگر چاله بریزید.

12. قبل از کاشت نهال ها با یک هرس مناسب، ریشه های شکسته، زخمی و آسیب دیده را حذف کنید.

13. برای پیشگیری از آلوده شدن ریشه ها به بیماریها،باید ریشه هی نهال در محلول ضد عفونی به شرح زیر فرو ببرید و بعد در چاله ها بکارید. (سم بنومیل یا سموم قارچ کش مشابه (300 گرم)+خاک رس (10 کیلوگرم)+کود دامی (10کیلوگرم) +آب (100 لیتر)

14. خاک رویی جدا شده چاله را با هم حجم خودش کود پوسیده، مخلوط کرده و در ته چاله بریزید.

15. نهال ها را به طور مستقیم به نحوی در چاله قرار دهید، که محل پیوند حتماً بالای سطح خاک، قرار گیرد.

16. گودال را با خاک پر کنید و با فشار دادن خاک با پا، فاصله ها و هوای اطراف ریشه ها را از بین ببرید.

17. نهال ها را باید بلافاصله آبیاری کنید.

18. نهال های تازه را حتماً به یک قیم ببندید و از تکان خوردن و خم شدن آنها جلوگیری کنید.

19. بهتر است درختان جوان را در چند سال اول برای حفاظت از تنه و جلوگیری از سوختن و پوست انداختن درخت، رنگ سفید پلاستیکی بزنید.

20. برای جلوگیری از جویدن تنه به وسیله حیوانات جونده،نوعی حفاظ با استفاده از مقوا، گونی و یا سیم توری دور ساقه درخت قرار دهید.

احداث باغ یک سرمایه گذاری بلند مدت می باشد که مستلزم کار،زمان و صرف هزینه نسبتا زیاد می باشد. بنابراین هرگونه غفلت یا اشتباهی که در شروع باغداری اتفاق افتد انعکاس آن تا پایان کار ادامه خواهد داشت.در نتیجه باغداران و کشاورزان باید کلیه عوامل مساعدی را که پیشرفت و موفقیت کار را تضمین می نماید از همان اوان شروع کار مد نظر قرار دهند.با توجه به اینکه در بازدید از باغات احداثی به مواردمختلفی از خشکیدگی نهالها برخورد می کنیم،در این مطلب سعی شده است دلایل احتمالی خشکیدگی نهالها در سالهای اول پس از کاشت و راههای مقابله با آنها به اختصار بیان شود.???

۱- آبیاری نامناسب یا کم آبیاری ناخواسته:?

از انجائیکه آبیاری از مهمترین فاکتورهای موفقیت در استقرار باغات جدید می باشد،با این وجود به علت رعایت نکردن برخی نکات با وجود آبیاری نهال خشک می شود.از مواردی که در آبیاری باغات تازه احداث باید توجه نمود زمان آبیاری نهال در صبحهای زود یا به عصرها موکول شود.اما مشاهده می شود آبیاری در وسط روز و در اوج گرما که نهال با پژمردگی موقت روبه رو می باشد آبیاری انجام می گیرد نکته مهمی که بایستی توجه شود اینست که تاحد امکان از آبیاری در این زمانها جلوگیری شود یا آبی که برای هرنهال استفاده می شود بایستی حجم زیادی را شامل شود،زیرا به نظر می رسد یکی از عوامل خشکیدگینهال مقدار کم آب آبیاری در زمان نامناسب می باشد که در این شرایط باعث سوختگی نهال به علت گرمای آزاد شده می شود.مشاهده شده است در اراضی با بافت شنی چنانچه آب مورد استفاده برای نهال در حدود ۱۵ لیتر و کمتر و زمان آبیاری نزدیک به اواسط روز و بدون مالچ پاشی عرصه صورت گیرد به احتمال بالا نهالهای فوق در عرض چند روز آثار خشکیدگی را نشان میدهند بنابراین توصیه می شود آبیاری نهالها در صبح و عصرها انجام شده و به هیچ وجه میزان آب مصرفی از۳۰ لیتر کاهش نیابد.

۲- نهالهای غیر استاندارد:?

هرچند تا حد امکان سعی میشود از نهال استاندارد در احداث باغات استفاده شود با این وجود مشاهده شده در برخی موارد نهالهایی استفاده شده که از ریشه دهی خوبی برخوردار نبوده یا ریشه صدمه دیده است و به علت اینکه در احداث باغات بعد از کشت نهال آبیاری صورت نمی گیرد در شرایط تنش های کوتاه مدت احتمال خشکیدگی نهال بالا می باشد.بخصوص در نهالهای فندق باید به این مورد توجه شود.بنابراین در چنین شرایطی بایستی در هنگام کشت یا قبل از کشت نهالها را به مدت چند ساعت در آب قرار داد تا کمبود آب ناشی از حمل و نقل و دپو نهال جبران شده و در مقابل تنش ها ی اولیه مقاومت نماید و تا حد ممکن چند روز بعد از کشت اقدام به احداث تشتک ومالچ پاشی نمود.

۳- آلودگی احتمالی نهال در نهالستان یا محل دپو نهال:?

در بیشتر منابع توصیه شده در زمان کشت نهال از محلول پرالیناژ استفاده شود تا نهالها ازآلودگی احتمالی ضدعفونی شده و تاحدودی مواد غذایی استارتر برای نهال فراهم شود.این عمل همچنین سبب ترمیم نقاط آسیب دیده از کندن نهال و هرس اصلاحی شود.اشاره شده است کود گاوی استفاده شده در محلول سبب تولید هورمونهایی میشود که باعث ریشه دهی بهتر نهال می شود.همچنین بایستی از آلوده نبودن ابزارهای کاشت و هرس مطمئن بود.

۴- بیماریها و آفات:?

ازمهمترین بیماریها که سبب پوسیدگی طوقه نهال می شود میتوان به پوسیدگی فیتوفترایی و…اشاره نمود که باعث خشکیدگی نهال می شوند.استفاده از محلول پرالیناژ با توجه به قارچ کش استفاده شده در زمان کاشت برای ضد عفونی نهال و جلوگیری از بیماریهای قارچی موثر می باشد.از بیماریهای گردو در زمین های شن زارو خشک پوسیدگی زغالی گردو می باشد که باعث خشک شدن نهال می گردد در این عرصه ها تامین رطوبت و رعایت اصول باغبانی مفید می باشد.
مهمترین آفتی که سبب خشکیدگی نهال می شود کرم سفید ریشه می باشد که یا از قبل در زمین احداثی وجود داشته یا به علت استفاده از کود دامی پوسیده در زمان احداث باغ به عرصه منتقل می شود.این آفت سبب قطع ریشه نهال نهال و درنهایت خشکیدگی آن می شود.بنابراین رعایت نکات بهداشتی در استفاده از کود دامی عاری از آفات و بیماری در زمان احداث باغ و استفاده از محلول دیازینون در پای هرنهال برای مبارزه با کرم سفید توصیه می شود.
ازعوامل دیگری که سبب خشکیدگی موقت نهال شود می توان به حیوانات وحشی،ماندابی، بادهای سرد و گرم،آتش زدن عرصه هاو… می باشد که بایستی در هر مورد اقدام لازم را انجام داد.
به هر حال اگر مسائل فنی باغات در سالهای اول حل شود شکی نیست که باردهی باغ تسریع گردیده و سرمایه گذاری،زودبازده و جواب گوی اهداف اقتصادی نیز خواهد بود.

1⃣علف کش ها در دمای بالای 15 درجه بهتر عمل می کنند.

2⃣در هوای گرم و آرام با سرخرطومی یونجه مبارزه کنید.

3⃣در هوای خنک، سمپاشی علیه سن گندم را انجام دهید.

4⃣سمپاشی باغات را در هوای خنک (اول صبح یا عصر دیر هنگام) انجام دهید.

5⃣سعی کنید در صورت امکان یک روز بعد از سمپاشی باغ، آبیاری را انجام دهید.

6⃣بعد از استفاده از محلولپاشی کلسیم در باغ، حتما آبیاری را انجام دهید.

7⃣از اختلاط سموم بدون توصیه کارشناسان گیاهپزشکی پرهیز کنید.

8⃣در جریان سمپاشی حتما باید همزن سمپاش فعال باشد.

9⃣به رعایت زمان اصولی مبارزه علیه آفات، اهمیت بدهید.

? از سمپاشی بی رویه پرهیز کنید.

1⃣1⃣ به دوره ماندگاری سموم اهمیت زیادی بدهید لذا از سمومی که ماندگاری زیادی دارند در میوه هایی که مصرف تازه خوری دارند مانند هلو، گیلاس، زردآلو، سبزیجات و … پرهیز کنید.

2⃣1⃣دقت داشته باشید که هدف از سمپاشی ازبین بردن همه حشرات نيست.

?
?نهالستان برادران علیقلی زاده

? بسیار پیش می آید که دو یا چند کشاورز از یک سم که تولید یک شرکت است استفاده می کنند، اما تعدادی نتیجه می گیرند و تعدادی نتیجه نمی گیرند.
در بسیاری از موارد دیده شده است که کشاورز کل مشکل را از سم می داند و بدون بررسی کافی بلافاصله سم را تعویض نموده و احتمالاً باز هم نتیجه نمی گیرند.

? مهم ترین مشکلاتی که باعث می شوند حتی سموم با کیفیت اثر نکند یا کم اثر شود

1- استفاده در دماهای پایین یا بالا
به عنوان مثال بیشتر علف کشهای سیستمیک در دماهای بین 17 تا 30 درجه اثر می کنند و اگر در زمان سمپاشی دما پایین باشد به این معناست که هنوز جریان شیره آوندی به خوبی برقرار نشده و مشاهده می شود که در روزهای متوالی ابری و بارانی در بهار که دما هم پایین است رشد گیاهان و علفهای هرز کمتر است. پس بهتر است قبل از سم پاشی به گزارشهای هواشناسی در مورد هوای روزهای آینده توجه داشت. در صورتی که در آفتاب داغ سم پاشی انجام شود و دما بالاتر از 32 درجه باشد، قبل از این که محلول وارد سیستم آوندی شود، آب آن تبخیر شده و ماده موثره وارد سیستم آوندی نخواهد شد.

2. دریچه نازلهای سم پاش را باز کرده و سم با فشار زیاد به برگها برخورد کرده و به زمین می ریزد. این حالت از سمپاشی به خصوص در مورد حشره کشهای تماسی بدترین حالت ممکن است چون سم به پشت برگها نمی رسد و حشرات مستقر در آن مکان را کنترل نمی کند. پس بهتر است که درچه نازل بسته شود تا سم با قطرات ریز و به صورت مه بر روی برگها بنشیند. از این نظر سمپاش های خرطومی یا توربولاینر بهترین حالت ممکن هستند. زیرا ذرات محلول سم را بسیار ریز کرده و حتی دارای بار الکتریکی می کنند.

3. استفاده از سم بدون مویان یا سورفکتانت. به دلیل کوتیکولی بودن سطح برگ و وجود لایه مومی قطرات سم به طور یکدست سطح برگ ها را خیس نکرده و کارایی سم بسیار کاهش می یابد. پس لازم است از روغنها و سورفکتانت استفاده شود تا سم به طور یکدست کل برگ را خیس نماید و چسبندگی و نفوذ لازم به درون کوتیکول را داشته باشد.

4. استفاده از آبهای ناخالص یا بعضاً گل آلود رودخانه ها یا جویبارهای فصلی. در این شرایط ذرات یا کم یا زیاد می شود که می تواند اثر منفی روی گیاهان داشته باشد. پس بهتر است از آب خالص مانند آب چشمه استفاده کرد که املاح و ذرات کلوییدی کمتری دارند.

5.استفاده بی موقع از سموم و عدم مانیتورینگ افات که باعث خسارت به محصول میشود درواقع سمپاشی زودتر یا دیرتر از موعد مقرر( ✔️به طورمثال افت خوشه خوار انگور)

6.توجه نکردن به بیولوژی افات و سمپاشی طبق تقویم که بزرگترین اشتباه در مبارزه با افات محسوب میشود
و…

صرف نظر از مبدأ شوری خاک که اولیه باشد یا ثانویه، عواملی که موجب شور شدن خاک ها می شود به طور کلی عبارتند از :
1) شور بودن مواد مادری تشکیل دهنده خاک
2) انتقال املاح محلول اراضی مرتفع به مناطق پایین دست به کمک آب
3) استفاده از آب های شور در آبیاری
4) تبخیر شدید رطوبت خاک و انتقال و تجمع املاح محلول در قسمت های سطحی خاک و عدم کفایت بارندگی یا آب وارده به خاک برای شستشوی املاح از خاک
5) بالا آمدن سطح آب های زیر زمینی و انتقال املاح آن ها به طور مستقیم همراه با آب و یا صعود شفریه آب در خاک
6) انتقال نمک های موجود در آب دریا به کمک بادهایی که از دریا به سمت ساحل می وزند. این بادها ذرات آب حاوی نمک را به سواحل می رسانند. همچنین نفوذ انتقال جانبی آب شور دریاها در سواحل به ویژه سواحل پست
7) انتقال نمک خاک های شور مناطق مجاور به کمک باد
8) انتقال املاح افق های زیرین خاک در اثر تغذیه گیاه و بازگشت بقایای گیاهی به سطح خاک
9) ریزش باران های شور در مجاور مناطق صنعتی
علل شور شدن خاک ها
صرف نظر از مبدأ شوری خاک که اولیه باشد یا ثانویه، عواملی که موجب شور شدن خاک ها می شود به طور کلی عبارتند از :
1) شور بودن مواد مادری تشکیل دهنده خاک
2) انتقال املاح محلول اراضی مرتفع به مناطق پایین دست به کمک آب
3) استفاده از آب های شور در آبیاری
4) تبخیر شدید رطوبت خاک و انتقال و تجمع املاح محلول در قسمت های سطحی خاک و عدم کفایت بارندگی یا آب وارده به خاک برای شستشوی املاح از خاک
5) بالا آمدن سطح آب های زیر زمینی و انتقال املاح آن ها به طور مستقیم همراه با آب و یا صعود شفریه آب در خاک
6) انتقال نمک های موجود در آب دریا به کمک بادهایی که از دریا به سمت ساحل می وزند. این بادها ذرات آب حاوی نمک را به سواحل می رسانند. همچنین نفوذ انتقال جانبی آب شور دریاها در سواحل به ویژه سواحل پست
7) انتقال نمک خاک های شور مناطق مجاور به کمک باد
8) انتقال املاح افق های زیرین خاک در اثر تغذیه گیاه و بازگشت بقایای گیاهی به سطح خاک
9) ریزش باران های شور در مجاور مناطق صنعتی

?پايه مناسب
?استفاده از پايه های بذری هلو با توجه به حساسيت بسيار زياد آن به خاكهای سنگين و صدمه بسيار زيادی كه در خاكهای سنگين می بيند به هيچ عنوان پيشنهاد نمیگردد پايه نظير GF677 بهترين پايه برای شرايط خاكهای خشك و قليايی كه عمده ترين زمينهای تحت كشت و پرورش هلو و شليل در ايران است می باشد. در خاكهای با بافت سنگين كه در بعضی از نقاط كشت و كار درختان هلو و شليل می باشد بهتر است از پايه های مقاوم به خاكهای سنگين نظير كلونهای سلكسيونی آلو يا پايه های هيبريدی بين گونه ای با آلو نظير پايه های پنتاويا سنت
جولين استفاده نمود.

?عمق كاشت نهال
?يكی از مشكلات كشت درختان هلو عميق كاشتن نهال و زير خاك رفتن طوقه درختان می باشد. اين مسئله در بعضی از مناطق كشت و كار هلو در هنگام كاشتن نهال و در بعضی ديگر بعلت خاك دادن دستی و تدريجی در اطراف طوقه رخ می دهد. بايد در طول رشد و پرورش درختان هلو و شليل از به زير خاك رفتن طوقه بشدت به دليل افزايش كوتاهی عمر جلوگيری نمود.

?آبياری
?در خاكهاي بسيار سنگين و فشرده كاربرد آرامتر آب برای نفوذ كافی، تسطيح زمين قبل از كاشت و كاشت درختان بر روی پشته و ايجاد
بسترهای مناسب جهت كاشت درخت و سبك نمودن خاك استفاده از بقايای گياهی و كود سبز به مقدار زياد از پوسيدگی طوقه و مسئله آب
راكد جلوگيری می كنند.

❄️سرمازدگی
?يكی از عوامل موثر در كوتاهی عمر، سرمازدگی زمستانه می باشد. در مناطق با خطرسرمازدگی جهت جلوگيری از آن بهتر است از كاشت درختان در مناطق خيلی پست بشدت جلوگيری به عمل آورد و همچنين از هرس پاييزه بدليل تحريك كامبيوم و بروز پديده PTSL (كوتاهی عمر) به شدت جلوگيری بعمل آورد. استفاده از سيستم آب پاش و يا گرم نمودن باغ با استفاده از بخاری های پلار جهت جلوگيری از سرمازدگی بدون شك در اين پديده موثر خواهد بود.

?نماتد
?نماتدهای كه به شكل پارازيت گياهی می باشند مشكلاتي را برای سلامتی گياه ايجاد می نمايند. اين نماتدها در مراحل اوليه باعث افزايش حساسيت به بعضی فاكتورها نظير رطوبت و مواد غذايی و سپس منجر به كاهش عملكرد و كاهش رشد درخت می شوند. ميزان صدمه به
وسيله اين نماتدها ممكن است با فاكتورهای نظير نوع اندازه درخت، ميزان تغذيه و عمر درخت و رطوبت بستگی داشته باشد. در اينگونه از خاكها بايد از پايه های مقاوم به نماتد نظير نماگارد استفاده نمود.

?كشت توام محصولات باغی و زراعی
?كشت توام محصولات باغی و زراعی در اغلب باغاتی كه مشكل كوتاهی عمر مشاهده می شود وجود دارد بطوری كه كشت يونجه و ساير گياهان علوفه ای در فاصله بين رديف های درختان هلو و شليل به فراوانی ديده می شود. با توجه به متفاوت بودن نياز آبی اين گياهان و از طرفی ميزبان قرار گرفتن اين گياهان برای بسيار از آفات و بيماريها اين روش بسيار نامناسب می باشد. در باغات هلو و شليل استفاده از ساير گياهان علوفه ای و غيره بايد پرهيز نمود.

?ناسازگاری پايه و پيوندك
?انتخاب پايه های مناسب و سازگار برای درختان هلو و شليل يكی از مسائل مهم در كشت و پرورش آنها می باشد. استفاده از پايه های زردآلو معمولاً باعث ناسازگاری در محل پيوند پس از 6 تا 8 سال شده و درختان از محل پيوند جدا گشته و باعث خشكيدگی می شود.
@nahalesaligolizadeh22
✂️هرس
?در هلو استفاده از هرس سنگين و مناسب بسيار مفيد می باشد زيرا ميوه بر روی شاخه های يكساله تشكيل می شود. برداشتن شاخه های غير بارده و بلند تقريباً 4 هفته قبل از برداشتن ميوه هلو به ميزان قابل توجهی اندازه ميوه و تشكيل گل را در سال بعد زياد می نمايد. ساير شاخه ها در هرس سبز می توانند به ميزان يك سوم قطع شوند. با مديريت مناسب در هرس مي توان يك توزيع مناسب كربوهيدراتها در اندامهای درخت به وجود آورد.

?اقليم مناسب
?اين درخت طالب آب و هوای گرم در فصل رشد می باشد و نياز سرمای آن بين ارقامی كه در حال حاضر در كشور موجود می باشد بين 1000- 500 ساعت می باشد، بنابر اين تامين ساعات سرمايی موثر ضروری می باشد. اين درخت در خاكهای با هدايت الكتريكی 1.7 كاهش عملكرد از خود نشان نمی دهد ولی در هدايت الكتريكی 4.3 به ميزان 50 % از عملكرد آن كاهش پيدا می كند.

هرس به معنای حذف اندام ‌های گیاه است تا به رشد، باروری و سلامت آن کمک بیشتری شود.
هرس زمستانه هنگام #خفتگی یا #خواب زمستانه انجام می‌شود و به آن هرس سیاه نیز می‌گویند.
مهم ‌ترین قسمت گیاه که در این #فصل_هرس می‌شود، شاخه است. در بین اعضای مختلف گیاه، شاخه‌ها نقش بسیار مهمی را در #مقاومت گیاه در برابر فشارهای بیرونی مانند باد، یخبندان و همچنین وزن میوه ‌ها بر عهده ‌دارند.
تعداد و زاویه شاخه‌ها در این بخش مهم‌ترین‌ هستند.
زمانی که می‌خواهید هرس را خودتان انجام دهید باید به نکات مهمی توجه کنید و شاخه ‌های گیاه را به مقدار لازم و با احتیاط کافی قطع کنید.

1⃣ هرس شاخه :
در این هرس شکل واندازه وفرم نهایی درخت باید مد نظر باشد یعنی نحوه قرار گرفتن شاخه ها برروی تنه اصلی بطور مناسب انتخاب گردد،چرا که در درختان میوه نحوه قرارگرفتن شاخه ،روی قدرت بار دهی درخت تاثیر فراوان دارد بطوریکه در تعدادی از آنها میوه روی جوانه های تشکیل دهنده گل روی شاخه های بسیار کوتاه چند ساله ( اکثرا 2تا 5 ساله ) می باشد (از جمله سیب ،گلابی ،زرد آلو وگیلاس).

2⃣ هرس ریشه :
برای ایجاد تعادل بین ریشه وشاخه وبرگ جهت رشد و نمو گیاه.

3⃣ هرس گل و میوه (تنک کردن ):
در اوایل بهار و بعد باز شدن گل ها تا موقعی که میوه ها به قطر یک سانتیمتر تشکیل شوند ،انجام می گیرد وهدف از آن حفظ تعادل مقدار محصول متناسب با قدرت درخت است.

4⃣ زخم کردن و خم کردن پوست :
که نوعی هرس محسوب می شود و در بهار انجام می گیرد که به منظور تبدیل شاخه های غیر بارور و شکستن غرور درخت می باشد . بدین ترتیب که با زخم پوست ساقه ،رابطه قسمت بالای زخم با قسمت پایین قطع شده و مواد غذایی (کربو هیدارت ها ) تولید شده در قسمت بالا باقی مانده وآن شاخه را وادار به تولید گل ومیوه می کند.

?بطور کلی زمان مناسب برای هرس به نوع گونه گیاهی و هدف از انجام هرس بستگی دارد. اکثر درختان در فصل زمستان هرس می‌شوند که به این عمل هرس زمستانه (هرس خواب یا هرس خشک) گویند. اما در برخی مواقع انجام هرس تابستانه (هرس سبز) نیز سودمند است. غالباً هرس در درختان خزان دار انجام شده و این کار برای درختان میوه همیشه سبز کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد. بنابراین انجام هرس در فصول زمستان و تابستان است یا به عبارتی دقیق‌تر در طی فصل رکود و فصل رشد.

✅هرس تابستانه :
?زمان اجرای هرس تابستانه با توجه به عوامل محیطی و میزان رشد گونه گیاهی متفاوت است با وجود این در مورد درختان میوه ماههای اردیبهشت تا تیر ماه مناسب خواهند بود. در هرس تابستانه شاخه‌های نابارور درخت مانند پاجوش‌ها و نرک‌ها و همچنین گلها و میوه‌های کوچک اضافی نیز حذف می‌شوند. بنابراین هرس پوست، گل و میوه، حذف برگها و سرزنی شاخه‌های در حال رشد از جمله هرس‌های تابستانه محسوب می‌شوند. برای مثال حذف تعدادی از برگهای بالغ درخت که بر روی میوه‌های در حال رشد سایه‌اندازی می‌کنند موجب تغییر رنگ در میوه‌ها شده و کیفیت بازارپسندی محصول را افزایش می‌دهد.
درختان خزان‌دار در بهار شروع به رشد می کنند، معمولاً این رویش چندین هفته و تا فرارسیدن دوره رکود زمستانه باقی می ماند. زمان انجام هرس تابستانه مهم است. اگر هرس تابستانه پیش از اتمام رشد اولیه درخت انجام شود دوره رشد رویشی طولانی‌تر شده و مواد گیاهی از دست رفته در اثر هرس جایگزین می شود. این عمل در درختانی که جوانه گل آنها بر روی چوب یکساله تشکیل میشود، باعث کاهش گل انگیزی می گردد زیرا دوره رشد مناسب برای گل‌انگیزی در شاخه‌های جدید کوتاه می شود. اگر پس از اتمام رشد شاخه‌ها، هرس تابستانه صورت گیرد مقدار سطح برگ و فتوسنتز کم شده و قدرت درخت کاهش می یابد. در نهایت اگر هرس تابستانه بسیار دیر هنگام انجام شود تعداد جوانه‌های گل و گلدهی کاهش پیدا می‌کند.

در درختان میوه‌ای که محل تشکیل جوانه گل آنها سیخک‌های (Spurs) (شاخه‌های کوتاه میوه دهنده) دو ساله است هرس تابستانه ممکن است گلدهی را تحریک کند زیرا با حذف شاخه‌های سال جاری نور بیشتری به جوانه‌ها و برگهای اطراف سیخک‌ها می رسد و رقابت سیخک‌ها با سرشاخه‌های در حال رشد کاهش می ‌یابد.
زخم‌های حاصل از هرس زمستانه دیرتر از هرس تابستانه ترمیم می‌شوند زیرا در فصل رشد گیاه سریع‌تر می ‌تواند محل زخم را بپوشاند از اینرو احتمال آلودگی زخم‌ها در طی زمستان کمی بیشتر است.

✅هرس زمستانه:
?معمولاً هرس زمستانه به هنگام خزان گیاه انجام می‌شود، با وجود این در تمام ماه‌های پاییز و زمستان این عمل میسر است. هرس شدید زمستانه درختان موجب تقویت شاخه‌های تولید شده در سال آینده می‌شود و چنانچه درخت هرس زمستانه نشود یا هرس سبکی در روی آن صورت گیرد، شاخه‌های حاصل از رشد جدید کمتر خواهد شد. شاخه‌های جدید رشد کرده پس از هرس زمستانه طویل‌تر هستند زیرا میان گره‌های بلندتری دارند. همچنین برگهای سبزتر و بزرگتری دارند. از این نظر که هنگام خزان، شاخه‌ها فاقد برگ بوده و به آسانی قابل رؤیت هستند انجام هرس زمستانه دقیق‌تر است.
درختی که هرس سنگین می‌شود تعداد جوانه‌های کمتری برای رشد شاخه‌هایش در فصل بعد دارد، بنابراین مواد غذایی ذخیره شده در درخت به شاخه‌ها و جوانه‌های کمتری قسمت شده و در نهایت شاخه‌های جدید رشد بیشتری خواهند داشت. اما بایستی توجه داشت که هرس شدید زمستانه باعث تأخیر در باردهی گیاه می‌شود.

?یک نکته قابل ذکر است که در مناطق سردسیر که خطر سرمازدگی بهاره وجود دارد،بعلت اینکه هرس موجب تحریک و بیدار شدن زودتر جوانه ها میگردد و همچنین برای انتخاب شاخه های سالم پس از خسارت سرما، هرس در این مناطق بهتر است با تاخیر انجام گردد.

?جمع آوری برگهای کف باغ در پاییز و زمستان باعث کاهش چشمگیر بیماریهای زیر در باغ می شود.

? لکه سیاه سیب.
? لکه سیاه(آنتراکنوز) گردو.
? لکه آجری بادام.
? سنک صنوبر.
? بید انجیر.

?جمع آوری میوه های آلوده نیز درکاهش آفات ذیل بسیار موثر است.

? مگس میوه مدیترانه ای.
? زنبور مغزخوارپسته.
? زنبورطلایی مغزخوار پسته.
? مگس زیتون.

?یخ آب زمستانه درمدیریت تلفیقی کنترل آفات زیر بسیار کاربرد دارد.

? سرخرطومی های گیلاس و آلبالو.
? زنبور گلابی.
? زنبور گوجه.
? کرم خوشه خوار انگور.
? زنجره مو.
? سرخرطومی جالیز.
? بید سیب زمینی.
? پروانه پوستخوار پسته.
? پروانه های برگخوار پسته.
? کرم های طوقه بر.
? سرخرطومی دمبرگ چغندرقند.
? پروانه گاما.
? خرطوم کوتاه چغندرقند.
? مینوز برگ نارون.

روش مصرف، میزان مصرف و زمان مصرف برخی از کودها که میتوان محلول پاشی کرد:

کود بر:
روش مصرف: محلول پاشی شاخ و برگ
میزان مصرف : ب طور معمول 3 لیتر در هر هکتار باغ و زمین زراعی در هر مقدار آبی که برای محلول پاشی یک هکتار لازم است.
زمان مصرف:
میوه جات هسته دار: بعد از ریزش گلبرگ ها
میوه جات دانه دار : قبل از گلدهی
سایر محصولات: اوایل دوره رشد هنگام وجود سطح برگ کافی.

کود منگنز:
روش مصرف: محلول پاشی شاخ و برگ
میزان مصرف: حدود 3 لیتر در هر هکتار
زمان مصرف :
درختان میوه : قبل و بعد از گلدهی

کود روی:
روش مصرف : محلول پاشی شاخ و برگ
میزان مصرف : یک لیتر کود در 1000 لیتر آب
زمان مصرف :
درختآن میوه: از باز شدن جوانه ها تا ظهور گل یا پس از برداشت محصول و قبل از ریزش برگ ها در پاییز.
سایر محصولات: بهترین زمان ابتدای فصل رشد در صورت نیاز به فاصله 10 _ 14 روز محلول پاشی تکرار شود.

کود کلسیم :
روش مصرف: محلول پاشی شاخ و برگ
میزان مصرف : 5 لیتر کود در هر هکتار باغ و زمین زراعی
زمان مصرف:
درختان میوه : دو نوبت از زمان تشکیل میوه به فاصله 14 روز

کود مس:
روش مصرف : محلول پاشی شاخ و برگ
میزان مصرف : ب طور معمول نیم لیتر کود در هر هکتار.
زمان مصرف:
درختان میوه : اوایل دوره رشد
✔️کود دهی ریز مغذی ها در درختان میوه :✔️

روش مصرف، میزان مصرف و زمان مصرف برخی از کودها که میتوان محلول پاشی کرد:

کود بر:
روش مصرف: محلول پاشی شاخ و برگ
میزان مصرف : ب طور معمول 3 لیتر در هر هکتار باغ و زمین زراعی در هر مقدار آبی که برای محلول پاشی یک هکتار لازم است.
زمان مصرف:
میوه جات هسته دار: بعد از ریزش گلبرگ ها
میوه جات دانه دار : قبل از گلدهی
سایر محصولات: اوایل دوره رشد هنگام وجود سطح برگ کافی.

کود منگنز:
روش مصرف: محلول پاشی شاخ و برگ
میزان مصرف: حدود 3 لیتر در هر هکتار
زمان مصرف :
درختان میوه : قبل و بعد از گلدهی

کود روی:
روش مصرف : محلول پاشی شاخ و برگ
میزان مصرف : یک لیتر کود در 1000 لیتر آب
زمان مصرف :
درختآن میوه: از باز شدن جوانه ها تا ظهور گل یا پس از برداشت محصول و قبل از ریزش برگ ها در پاییز.
سایر محصولات: بهترین زمان ابتدای فصل رشد در صورت نیاز به فاصله 10 _ 14 روز محلول پاشی تکرار شود.

کود کلسیم :
روش مصرف: محلول پاشی شاخ و برگ
میزان مصرف : 5 لیتر کود در هر هکتار باغ و زمین زراعی
زمان مصرف:
درختان میوه : دو نوبت از زمان تشکیل میوه به فاصله 14 روز

کود مس:
روش مصرف : محلول پاشی شاخ و برگ
میزان مصرف : ب طور معمول نیم لیتر کود در هر هکتار.
زمان مصرف:
درختان میوه : اوایل دوره رشد

سوال هایتان را بپرسید

aylinwebمقالات آموزشی